Bu yazıda bahsedeceğim konu, Scrum.org tarafından sunulan, Professional Scrum Master (PSM I) sertifikasını elde edebilmek için naçizane tavsiyelerimi içerecek. Tamamen kendi deneyimlerimden elde edilmiş bilgileri içermektedir.
Agile ve Scrum Hakkında Kısaca
Scrum, bir Agile framework’tür. Tahminlere göre, Agile kullanan şirketlerin %70 kadarı saf Scrum veya eXtreme Programming (XP) ile birleştirerek kullanıyor. Az önceki cümleden anlaşılacağı gibi Agile ve Scrum aynı şey değil. Agile’ı birçok framework ve metodolojinin birleşiminden oluşan bir konsept, Scrum’ı ise Agile’ı gerçek dünyada uygulama yöntemi olarak düşünmek çok yanlış olmayacaktır.
PSM I Sertifikasını Elde Etme Adımları
- Öncelikle mümkünse kendinize, bu sertifikayı hedefleyen birini bulmaya çalışın. En büyük motivasyonlardan biri olacaktır. Birbirinizi dürterek, ortak sınav çözüm seansları ve bilgi paylaşımları ile bir oyun haline bile dönüştürülebilir.
- The Scrum Guide’ın minimum 2 defa ingilizce olarak okunması çok önemli. Sınav ingilizce olacağı için terminolojiye hakim olmak çok önemli. Bu arada çalışma süresince de muhtemelen tekrar tekrar açıp okumaya ihtiyaç duyacaksınız. (https://www.scrum.org/resources/scrum-guide)
- Ne kadar quiz bulunursa tekrar tekrar çözülmeli. Bu quiz’lerin her biri minimum 3 kez arka arkaya 100 puan alınıncaya kadar tekrarlanmalı. Bu quizleri bulabileceğiniz 1-2 tane kaynak;
- mplaza.pm sitesi, yalnızca Scrum için değil PRINCE2, Agile PM gibi konularda da çok önemli bir kaynak. Sertifikayı almak için geniş bir zaman varsa Scrum Awareness e-mail course(https://mplaza.pm/free-scrum-course/)‘a katılmanızı tavsiye ederim. Günlük mailler ile Scrum’ın en başından sonuna kadar sindire sindire anlatan bir mail grubu bu ve uygulamalı bir şekilde piyasadan örnekler ile Scrum anlatımı yapıyorlar.
- Başarıda büyük bir payı olduğunu düşündüğüm bir diğer kaynak, yine mplaza.pm sitesinde yer alan PSM I Simulated Exams (https://mplaza.pm/product/psm-preparation-practice-test/). Bu önereceğim ilk ücretli kaynak. Ama sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. 27€’ya satın alınacak bu kaynak içerisinde çok özel püf noktalarını barındıran dokümanlar mevcut. Bunun dışında 3 tane gerçek boyutta sınav mevcut. Bu sınavlar ile, hem arayüz olarak hem de sorular anlamında, sertifika sınavı ortamını simüle edebiliyorsunuz. Yer alan sorular, gerçek sorulara çok yakın. 1’er haftalık aralar ile aynı sınavları tekrar tekrar çözerek %90’ın altına inmeyecek hale gelinceye kadar çözülmeli.
Çalışma sırasında, tüm terminolojiyi özetleyen ve önemli püf noktaları içerecek kapsamlı bir word dosyası hazırlamaya çalışın. Öğrendiklerinizi mümkün olduğunca buraya da kaydetmeye çalışın. Sınav öncesi hazırlanan kopya kağıdı gibi, hazırlarken herşey aklınıza kazınıyor 😀
Bu adımları zamana yayarak, çalışma dönemleri arası max 5-7 gün koyarak 1-1.5 aylık bir çalışma ile 1 saatlik sınavı muhtemelen 30 dakika içerisinde çözecek ve %90 üzerinde bir başarı sergileyeceksiniz.
1-1.5 aya yaymadan bu sertifika alınamaz mı?
Çok rahat alınır fakat doların uçtuğu bu dönemde çok acelemiz yoksa, riske etmeye de çok gerek yok bence. 😀
Çalışma aşamasını kısa tutmaz ve kendinizi kandırmazsanız, sınavın çok kolay olduğunu göreceksiniz.
İyi çalışmalar.